sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

19.4.2015

Ennen töiden aloittamista kävimme tutustumassa työpaikkoihimme. Hanneksen työkuviot olivat epäselvät aika kauan mutta Iida ja Antti aloittivat työt aika pian.

Iidan työrupeama alkoi Oasis Papagayo –nimisessä hotellissa, joka oikeastaan on valtavan kokoinen huoneistohotellikompleksi. Työt alkoivat keittiön puolella kokin työtehtävissä, jotka eivät kylläkään ihan vastaa saatua koulutusta, joten haastetta riitti. Hotellin ruokasali on jo niin suuri, ettei Suomessa tähän mennessä ole vastaavan kokoiseen tullut törmättyä. Ensimmäinen aamu alkoi vaatimattomasti lettujen ja kananmunien paistamisella, joka ei itsessään ole kovin kummoinen homma, mutta kun touhuun lisätään se, että tämä kaikki tapahtuu asiakkaiden silmien alla ruokasalissa ja kananmunat paistetaan ”häränsilmiksi”, parilasta huokuva lämpö ei olekaan suurin kuumotuksen aiheuttaja. Työ on todella raskasta sekä nopeatempoista ja ihmetystä lisää se, että keittiössä on ainoastaan yksi työntekijä, joka osaa englantia jonkin verran. Koko työvuoron ajan ympäri keittiötä kuului ”rubia” -huudahtelua, joka viittaa tänne puolelle maailmaa niin eksoottiseen vaaleaan hiustenväriin.

Antti on töissä La Luna -nimisessä ravintolassa, jonka sisustuksessa on skandinaavisia piirteitä. Ravintolan valikoima on todella laaja. Snack -listan lisäksi ravintola tarjoaa pizzaa, erilaisia tapaksia (kylmiä ja kuumia), paljon erilaisia kala-annoksia sekä tietenkin monipuolisesti lihaa ja kanaa. Työpaikalla asiakaspalvelu on hieman haastavaa, sillä suurin osa asiakkaista puhuu vain espanjaa. Lisäksi ravintola on ehkä turhan hieno monimutkaisine etiketteineen vastavalmistuvalle opiskelijalle. Työpaikalla vain kolme henkilöä kymmenestä puhuu englantia ja tämän vuoksi tiedossa on vain ja ainoastaan iltavuoroa, ainakin toistaiseksi.

Hanneksen piti aloittaa työt La Mamma –nimisessä ravintolassa, mutta paikalliseen tyyliin se ei onnistunutkaan. Täällä suurin osa keskenjääneistä asioista kuitataan ”Mañana” –sanonnalla, joka voi tarkoittaa mitä vain huomisesta eteenpäin. Lopulta työpaikka löytyi ja nyt Hannes työskentelee Tequila Beach -nimisen ravintolan keittiössä. Menu sisältää muun muassa pizzoja, hampurilaisia + muita snack -tyylisiä ruokia sekä espanjalaisia perinneruokia, kuten paellaa. Työpaikalla kokkien englanninkielen taito on lähes olematonta, joten espanjaa oppii väkisinkin! Työkaverit ovat tosi mukavia ja meininki varsin rento. Osa työkavereista on kotoisin Italiasta sekä eri puolilta Amerikoita.

Olemme yhdessä tehneet hieman yhteenvetoa kulttuurien välisistä eroista työpaikoilla. Täällä muun muassa hygieniaosaaminen on aivan toista luokkaa kuin Suomessa. Esimerkiksi suojahansikkaita ei käytetä elintarvikkeiden vaan vain käsien suojaamiseen ja astianpesu tapahtuu huomattavasti eri tavalla kuin koti-Suomessa.
 
Asunnosta on löytynyt tavallista enemmän torakoita, joita saa jahdata yleensä etenkin iltaisin. Tähän mennessä parhaaksi todettuna aseena toimii wc:n pesuaine, jota voi melko huomaamatta lurauttaa torakan päälle ennen kuin se ennättää karata  - melko brutaalia, mutta tehokasta.

Ei kommentteja: